သားခ်စ္ဘေလာဒ္.မွမိတ္ေဆြတို.အားတံခါးဖြင္.လွစ္ၿကိဳဆိုပါသည္၊စိတ္ၿကိဳက္သာခံစားၿကည္.ရွု.ဝင္ထြက္သြားလာနုိင္ပါတယ္မိတ္ေဆြ

Friday, January 27, 2012

သုေတသနျပဳခ်က္အရ ဂ်ပန္ ထမင္းလိပ္မ်ားတြင္ အီးကိုလိုင္ပိုး ေပါက္ဖြားမႈမ်ားေနသည္ကို ေတြ႕ရ

ယမံုဖူးသစ္

အတြဲ ၂၈ ၊ အမွတ္ ၅၅၄ ( ၂၇ ၊ ၁ - ၂ ၊ ၂ ၊ ၂၀၁၂)
သန္႔စင္မႈႏွင့္သိုေလွာင္ထားရွိမႈအားနည္း ေသာ စူပါမားကက္မ်ားႏွင္႔ ေဈးဆိုင္မ်ားရွိ ဂ်ပန္ထမင္းလိပ္မ်ားတြင္ အီးကိုလိုင္ ပိုးႏွင့္ အျခားဘက္တီးရီးယားပိုးမႊားမ်ား ေပါက္ဖြားမႈမ်ားျပားေနသည္ကို သုေတ သနျပဳလုပ္ခ်က္အရ ေတြ႕ရသည္ဟု ေဆးသုေတသန ဦးစီးဌာန (ေအာက္ ျမန္မာျပည္) မွ သုေတသနပညာရွင္တစ္ဦးက ေျပာသည္။


ရန္ကုန္ဧရိယာအတြင္းရွွိ စူပါမား ကက္မ်ား၊ စားေသာက္ဆိုင္ႀကီးမ်ားႏွင့္ ဂ်ပန္ထမင္းလိပ္ သီးသန္႔အေရာင္းဆိုင္မ်ားရွိ ထမင္းလိပ္ မ်ားကို သုေတသနျပဳ လုပ္ခ်က္အရ ထမင္းလိပ္မ်ားတြင္ အီးကို လိုင္မ်ဳိးစိတ္ပိုးမ်ားအပါအ၀င္ ၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလွ်ာျဖစ္ေစသည့္ ပိုးမ်ားႏွင္႔ အစာ အဆိပ္သင့္မႈျဖစ္ေစႏိုင္ေသာ ပိုးမ်ားကိုေတြ႕ရွိွိခဲ့ျခင္းျဖစ္သည္ဟု အဆိုပါ ပညာရွင္က ေျပာသည္။
သုေတသနအရ စူပါမားကက္မ်ား တြင္ ေရာင္းခ်ေနေသာ ထမင္းလိပ္မ်ား၏ သန္႔စင္မႈသည္ အားနည္းေနၿပီး အီးကို လိုင္ပိုးပါ၀င္မႈ မ်ားျပားေနကာ သုေတသနျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ ထမင္းလိပ္နမူနာ စုစုေပါင္း၏ ၅၁ ဒသမ ၁ ရာခိုင္ႏႈန္းတြင္ အီးကိုလိုင္ပိုးကို ေတြ႕ရွိရသည္ ဟု သိရသည္။
ထမင္းလိပ္တြင္အသံုးျပဳေသာ ကုန္ၾကမ္းပစၥည္းမ်ားတြင္ သန္႔ရွင္းမႈမရွိျခင္းႏွင့္ ျပင္ဆင္ရာတြင္ သန္႔ရွင္းမႈမရွိျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ပိုးမ်ားပါရွိႏိုင္ၿပီး သိုေလွာင္ရာတြင္ အေအးဓာတ္ေပးႏိုင္မႈ အားနည္းျခင္းေၾကာင့္ ပိုးမႊားမ်ားေပါက္ဖြားမႈ ျမန္ဆန္ျခင္းျဖစ္သည္ဟု ၎သုေတ သနပညာရွင္က ေျပာသည္။
ျပင္ဆင္ရာတြင္ သန္႔ရွင္းမႈကို အေလး ထားရမည္ျဖစ္ၿပီး စူပါမားကက္ႏွင့္ ေဈးဆိုင္မ်ား၌ ေရာင္းခ်ရာတြင္ ပိုးမ်ား မေပါက္ဖြားေစရန္ အပူခ်ိန္ ေလးဒီဂရီမွ ရွစ္ဒီဂရီဆဲလ္စီးယတ္စ္အထိ ထားရွိသင့္ေၾကာင္း ၎ကေျပာသည္။
"ဘာေၾကာင္႔လဲဆိုေတာ့ ပူတဲ့ေနရာမွာ ထားရင္ ပိုးေတြက အမ်ားဆံုးေပါက္ပြား တတ္လို႔ပါပဲ"ဟု ၎က ေျပာသည္။
ပင္လယ္စာမ်ားပါ၀င္ေသာ ထမင္းလိပ္မ်ားတြင္ အီးကိုလိုင္ပိုးပါ၀င္မႈ ပိုမို မ်ားျပားၿပီး အသား၊ အထူးသျဖင့္ ၀က္ ေပါင္ေျခာက္ကဲ့သို႔ ျပဳျပင္ထားေသာ အသားမ်ားပါ၀င္ေသာ ထမင္းလိပ္မ်ား တြင္လည္း အီးကိုလိုင္ပိုးပါ၀င္မႈပမာဏ ျမင့္မားေၾကာင္း သိရသည္။
သုေတသနအရ ထမင္းလိပ္မ်ားတြင္ အီးကိုလိုင္မ်ဳိးစိတ္မ်ားျဖစ္သည့္ EAEC သည္ ၄၀ ဒသမ ၆ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ EIEC သည္ ၂၇ ရာခိုင္ ႏႈန္း၊ EPEC သည္ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ EHEC သည္ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္း ႏွင့္ ETEC သည္ ၁ ဒသမ ၆ ရာခိုင္ႏႈန္း အသီးသီး ေတြ႕ရွိရသည္။
အီးကိုလိုင္ပိုးကူးစက္ခံရျခင္းေၾကာင္႔ ကူးစက္ခံရေသာ ပိုးပမာဏေပၚလိုက္၍ ေအာ႔အန္ျခင္း၊ သာမန္၀မ္းေလွ်ာျခင္းမွစ၍ ဆိုးဆိုး ၀ါး၀ါး ၀မ္းေလွ်ာျခင္း၊ ၀မ္းထဲ ေသြးပါျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္း၊ ေသြးတြင္း ပိုးဆိပ္ပ်ံ႕ႏွံ႔ျခင္းတို႔အျပင္ အသက္ေသဆံုးသည္အထိ ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

No comments:

Post a Comment